Družinsko potovanje : PORTUGALSKA… dežela smeha, vetra in sonca.

Drugo popotovanje je dežela sonca, najboljših sladic in ogromnih klifov. Portugalska  je na skrajnem jugozahodu celinske Evrope, na Iberskem polotoku. Na zahodu in jugu meji na Atlantski ocean, na severu in vzhodu pa na Španijo. Jaz jo vseeno poimenujem kar dežela vetra in sonca.

Mineva že nekaj časa odkar smo jo obiskali pa vseeno, spomini so še vedno tukaj. Oskar je bil star dve leti in nekaj mesecev. Prav na Portugalskem sem začutila željo po še enem otroku pa čeprav sem rekla : ‘ sam bo kakih sedem let, potem pa se bomo pogovarjali ‘  ha. No, ni bilo tako. Naslednje leto smo imeli… še en paket :). Sklepam… če želite začutiti željo po še enem otroku, ‘ spakirat’  pa na letalo ha ha. Ni daleč 🙂 !

Naše potovanje se je začelo v Lizboni in končalo skoraj čisto spodaj pri ŠPANSKI meji. Želeli smo raziskati državo in seveda smo morali najeti avto. Če bi ostali samo v Lizboni ga sploh ne bi potrebovali. Naša prva izkušnja v Lizboni je bila kazen na ‘ šipi’  za nepravilno parkiranje, prvi dan… kakopak! Welcome to Portugal 🙂 . Slab začetek, dober konec – kako že pravijo? Lizbono brez problema pregledaš z javnimi prevozi, super je. Tudi mi smo v mestu raje izbrali to, ker je lažje zaradi parkirnih prostorov in vsega… pa še otroku je zabavno. Krasno vetrovno mesto ob morju, napolnjeno z dobro hrano in strogimi policaji 🙂 . Prepletene enosmerne ulice te včasih spravijo ob živce ampak ima svoj čar, odkriješ tudi kotičke mesta… ki jih drugače ne bi. Veliko je hoje v ‘ klanec ‘ in ulice so tako prikupno ozke. Ušesa slišijo različno glasbo iz lokalov, ljudje se družijo na vseh koncih, njihov smeh te prevzame. Nikoli ne bom pozabila najboljše sladice na svetu ( meni osebno ) PASTEIS DE BELEM. Prodajajo jo skoraj povsod ampak tista ‘ ta prava’ je  v mestni pekarni po istem imenu kot je sama sladica. Kakorkoli… v to mesto se bomo še vrnili. Ampak ne SAMO zaradi sladice 🙂 .

Ogledali smo si tudi stadion Benfica, Christ the Redeemer, Cascais, povzpeli smo se na rt Roca (portugalsko Cabo da Roca) je rt ob Atlantskem oceanu in skrajno zahodna točka Portugalske in celinske Evrope. Pot nas je peljala malo ven iz sončne Lisbone , 20 minut kasneje pa megla, oblaki, mraz in veter. Ampak je bilo vredno, kljub vremenu. Ogromne pečine, ki se kar ne končajo. Veliko je zanimivosti v tem nasmejanem mestu… ampak nas je seveda zanimala plaža in kraji brez turistov.  Zato smo se odpravili proti pokrajini Algarve. 

  

  

Torej… avto je bil zopet naš zelo dober prijatelj. Naredili smo ogromno kilometrov, spali smo nekaj dni v enem kraju, nekaj dni v drugem… raziskovali in se izogibali hotelov… prečesali smo lep del obal. Plaže so čisto povsod prekrasne ampak imajo en mali minus za otroke. Atlantik… in seveda je mrzel. To smo sicer vedeli in se nismo obremenjevali, ker nama je bilo pomembno le lepo vreme in Oskarjeva naga rit pod milim nebom. Skalnate plaže na zlati mivki, galebi v zraku in močno sonce. Beri : tako me je opeklo, da sem bila kot kača, ki se levi. Skrbela za otroka in malo manj zase 🙂 . Šola za naslednjič.

   

Pokrajina Algarve je polna zlatih plaž, veliko jih je obdanih s strmimi klifi, skritimi zalivi in čudovitim nebom brez oblačka. Za razliko od mnogih drugih turističnih destinacij je pokrajini uspelo ohraniti svojo pristnost in niso ‘ nabasani’ s hoteli ampak ohranjajo tisto pravo tradicionalno podobo. Naužili smo se res raznolike pokrajine… kolikor je bilo mogoče. Obiskali smo : Sagres, Portimao, Lagos, Albufeira… veliko plaž na jugu, katerih se imen točno več ne spomnim. Splezali smo na najvišji vrh v pokrajini, po imenu Monchique in videli najbolj jugozahodno točko na Portugalskem : Sao Vicente. Poleg tega, da sem si potovanje zapomnila po tem, da se je v meni vzbudila želja po še enem otroku 🙂 se mi je izpolnila tudi želja plavanja z delfini. Praznovala sva prvo obletnico poroke in moj dragi Rok mi je izpolnil otroško željo in me peljal med delfine. Kaj takega… te prikupne živali imajo neverjetno, mirno in veselo energijo. Kot meditacija te odpeljejo stran. Počutila sem se kot… morska deklica, najbrž 🙂 ! Sicer priznam, da na začetku me je bilo malo strah. Čuden občutek je, ko tako velika riba plava ob tebi 🙂 . Delfini imajo nekaj… to sem že vedela, takrat so mi to samo še potrdili. 

Upam, da sem vam vsaj malo PORTUGALSKE  pičarala v zapisu. Definitivno jo priporočam za potep… z otroci ali brez. Sončno, nasmejano popotovanje, ki je obdano z veselimi obrazi malih Portugalcev. 

  

 

Prejšnja objava Naslednja objava

Morda ti bo všeč tudi

8 komentarjev

 • Odgovori Iva Kožar 14. 4. 2017 at 12:09

  Mi gremo letos junija- tudi z 2 in nekaj starim Oskarjem 😀
  Pričakujem, da bo voda mrzla in ne za kopat, ampak vseeno, a ste imeli neopren za tamalega, da je vsaj kaj počofotal?

  Lp, Iva

 • Odgovori tjasa 18. 4. 2017 at 19:33

  Živjo Iva in živjo Oskar 🙂 . Imeli ja, tako da je lahko tudi čofatal! Voda v pokrajini algarve je malo ‘ toplejša’ … se da! Želim vam super dopust in veliko sonca! Lep pozdrav

 • Odgovori Renata Turk 17. 8. 2017 at 9:59

  Živjo!
  Mi bomo potovali od Porta do Gibraltarja med krompirjevimi počitnicami. Ali mi lahko prosim razkrijete točno lokacijo, ki ponuja plavanje z delfini. Našo 14 letno pubertetnico je pač potrebno animirati, da bo še kakšno leto pokimala in šla z nama… 🙂

 • Odgovori Renata Turk 20. 8. 2017 at 8:48

  Pozdravljena!
  Mi potujemo letos za krompirjeve počitnice. Šli bomo od Porta do Seville.
  Zanima me, ali mi lahko prosim sporočite kje natančno gremo lahko plavati z delfini. To bi bilo odlično presenečenje za našo 14letnico.
  lp, Renata

  • Odgovori Renata Turk 20. 8. 2017 at 8:50

   se opravičujem, šele zdaj videla, da je že moje prvo vprašanje na čakanju…

 • Odgovori tjasa 22. 8. 2017 at 14:52

  Pozdravljena Renata. Se opravičujem za pozen odgovor ampak smo bili na počitnicah in sem si dovolila vse izklopiti 🙂 ! Uf to bo uživala 🙂 . To je bilo v pokrajini ALGARVE, ZOOMARINE. Najlažje, da ‘poguglate’ pa pogledate na njihovi spletni strani. Mislim, da imajo celo več lokacij… Sicer se jaz nisem nič prej naročala ampak vse izvedla v istem dnevu, ko smo bili tam oziroma me je mož presenetil ( zorganiziral je pa na sami lokaciji ) . Mislim, da imajo vsak dan to na programu. Upam, da sem vam vsak malo pomagala. Predlagam pa, da si pomagate z ‘guglom’ in vtipkate točen kraj kjer se boste nahajali in mogoče najdete pod : swim with dolphins še bližje kaj vaši lokaciji… tega je tam, kar veliko. Uživajte in srečno pri iskanju!

 • Odgovori Nina Gorjup 22. 2. 2019 at 17:15

  Tjaša, živjo!Zelo lepi zapisi in fotografije! Lahko vprašam, kje ste rentali avto in ali kaj veste – je možno najeti brez da ti blokirajo kreditno kartico? Mi potujemo v Lizbono aprila. Tam bi po dveh dneh najeli avto in šli proti Portu, pa iščemo zanesljivega ponudnika, po možnosti brez kreditne kartice..

  Hvala!
  Nina

  • Odgovori tjasa 30. 9. 2019 at 19:02

   Živjo Nina,

   zelo mi je žal, da vam nisem mogla pomagati. Namreč šele sedaj sem videla vaše sporočilo. Malo sem imela premor pisanja. Upam, da je šlo vse tako kot mora. Portugalska je fantastična.

   Lep pozdrav!

  Odgovori